Asistovaná reprodukce: Metoda, díky které mohou mít děti téměř všechny páry

Pokud intenzivně pracujete na početí dítěte a máte pocit, že se vám až příliš dlouho nedaří, možná se budete muset přiklonit k umělému oplodnění. V dnešní době nejde o nic neobvyklého – neplodnost ženy nebo muže již není překážkou, protože moderní medicína dokáže hotové zázraky. V tomto článku vám představíme jednotlivé možnosti léčby neplodnosti.

Darování vajíček

Žena, která nemůže otěhotnět s vlastními vajíčky, může otěhotnět díky darovanému vajíčku. Ty jsou následně oplodněny spermiemi jejího partnera.

Dárcovství vajíček podléhá přísné kontrole. Dárkyně musí splnit náročné požadavky ze strany kliniky, a to s ohledem na fyzické i psychické zdraví. Nedílnou součástí procesu darování vajíček je genetické vyšetření, na jehož základě lékař eliminuje možnost genetických chorob.

Pregnant woman's belly and ultrasound over white background.

Darování vajíček a spermií

Další možností je umělé oplodnění pomocí darovaných vajíček i spermií od vhodných dárců. Tato asistovaná reprodukce se uplatňuje vždy, když pár nemůže otěhotnět s použitím vlastních pohlavních buněk.

Také dárci spermií podstupují množství vyšetření a musí projít náročným výběrovým sítem, a to včetně genetického vyšetření.

Darování spermií

Pokud je žena v pořádku, ale nedaří se ji otěhotnět partnerovými spermiemi, přistupuje se k darování spermií od vhodného dárce.

artificial insemination on monitor in laboratory

Umělé oplodnění pomocí vlastního vajíčka

Když jsou žena i muž v pořádku, ale přesto se jim nedaří počít dítě, mohou přistoupit na „klasickou“ laboratorní metodu umělého oplodnění. In vitro fertilizace spočívá ve smíchání pohlavních buněk v prostředí laboratoře. Oplození probíhá injektací mužských pohlavních buněk mikrojehlou přímo do vajíčka.

Díky současným technologiím umožňuje asistovaná reprodukce také získání spermií chirurgickou cestou. Když lékař zjistí, že v ejakulátu nejsou přítomny živé spermie, může je získat z nadvarlete nebo varlete.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *