Bolesti zad v těhotenství, jak se jich zbavit

Asi každá těhotná žena to zná a ví, co to je bolest zad v těhotenství. Je to samozřejmě dané tím, že nosíme miminko a není možnost jej odložit. Příčin je, ale hned několik, v první řadě za bolest zad mohou hormony, které vyvolávají změny v pánevních kloubových strukturách a to je dané tím, aby byl ženě později ulehčen porod.

louda2455 / Pixabay

Ke změnám dochází již v 8. týdnu těhotenství. Zvýšená produkce hormonu Relaxin způsobuje to, že dochází ke změkčování vazivových struktur a to nejen v oblasti zad, ale také pánve. Rozhodně se vyhněte braní jakýchkoliv léků na bolest a nejen léky pro těhotnou ženu představují riziko, to je totiž velmi výrazné i tehdy, pokud použijí hojivé masti.

Bolest se dá utlumit různými aktivitami a především pak pohybem. Dobrá je chůze jako, chození do schodů. Vyvarujte se tomu, abyste delší dobu byla v jedné pozici, to vám rozhodně nepomůže. Snažte se co nejvíce pozice střídat. Vyhněte se také sezení, kdy si dáte nohu, před nohu.

Záda mohou ženu bolet nejen přes den, ale i během spánku. Spát by těhotná žena měla hlavně na boku, ono také moc možností, jak v těhotenství spát není a dobré je si mezi nohy umístit polštář. Prodávají se speciální polštáře ve tvaru hada, které pak po porodu využijete i jako kojící polštář. Polštář vám v noci nabídne maximální pohodlí, které jistě oceníte. Dobré jsou také masáže, které sem těhotný ženám doporučují hlavně samozřejmě vsedě.

Příjemné jsou i masáže chodidel. Maminky už často chybují v samotném držení těla v těhotenství. Je dobré se nehrbit a chodit a sedět vzpřímeně. Od bolesti si také ulevíte speciálními cviky, či masážními pomůckami. Navštěvovat můžete také cvičení pro těhotné, kde se dozvíte, jak správně cvičit.

Bolest zad k těhotenství patří, pokud je však neúnosná, poraďte se svým lékařem. Po porodu pak tato bolest samozřejmě vymizí, pokud se tak nestane, tak se zcela jistě obraťte na odborníka a řešte problém s nimi.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *