Volba školy a povolání – 1. část

Volba školy a povolání – 1. část

V současné době musí mnoho rodičů řešit spolu se svými potomky, jaká bude volba jejich studia po ukončení základní školní docházky. Jedná se hlavně o žáky devátých tříd a pak také žáčky, kteří se rozhodnou přestoupit na gymnázium již v ranějším věku.

Každá volba budoucího studia na nové škole, je velmi složitým procesem a správné rozhodnutí nikdy bohužel neexistuje.

Je třeba zvolit takovou školu, která bude mít po jejím ukončení nějakou perspektivu na získání dobrého pracovního místa. Protože pokud zvolíte špatně v budoucnu si Vaši děti mohou říkat, že ztratili zbytečně několik let studia na škole, která jim byla na nic.

Jeden čas bylo oblíbeným tématem rodičů a jejich dětí, aby si zvolili školu zakončenou maturitní zkouškou. Jednalo se o střední odborné školy a jim podobné. Rodiče a i někteří z jejich dětí přemýšlí nad tím, že pokud budou mít maturitu, při získávání svého prvního zaměstnání, budou mít mnohem větší šanci. Že se při pohovorech kouká na maturitní vysvědčení, jako na něco, co je hlavním kritériem a příslibem toho, že jejich vědomosti, zkušenosti z praxí a um adaptovat se ve firmě, bude mnohem snadnější.

Omyl. Poslední dobou totiž rodiče raději nechávají své potomky, aby si samy zvolili své budoucí studium i povolání.

Na vysokých vedoucích pozicích dnes vidíte i lidi, kteří mají pouze výuční list. Protože nejde pouze o to, jakou školu a obor studujete ale i o to, jaké jsou Vaše vědomosti a schopnosti přizpůsobit se požadavkům zaměstnavatele.

Ano, existuje ještě mnoho firem, které opravdu dávají přednost maturantům, před studenty s výučními listy, ale pokud někdo má maturitu a stejně nedokáže zvládat vysoké pracovní nasazení a požadavky nadřízených, pak je jim tento papír na dvě věci…

Dnes se dá i „jen“ díky učebním oborům vydělávat větší mzdy než dostávají samotní maturanti.

Mnoho zaměstnavatelů dává přednost specifickým požadavkům na své zaměstnance. Například v podniku, zabývajícím se různými opravami dají přednosti vyučenému opraváři daného odvětví s velmi šikovnými prstíky, než – li nezkušenému, který absolvoval sice technickou školu s maturitou, ale jeho „prsty jsou levé, jako šavle“.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *