Co když má vaše dítě ve škole či školce blok chodit na toaletu

By: dirtyboxface

Tento problém jsem řešila se svou dcerou už ve školce. Odmítala tam chodit na záchod, vadilo jí, že na ní všichni koukají a že nemá soukromí. Jde o problém, který ale řeší i školáci. Na záchod ve škole mnoho z nich nejde a raději svou potřebu zadržují a čekají na to, až přijdou domů. Problém toho, že se děti stydí chodit na záchod, je velký, a může vést až ke zdravotním komplikacím, proto by se tak dít rozhodně nemělo. Někteří dokonce přestávají pít, aby neměli potřebu chodit čůrat. Dá se nějak dětem v tomto případě pomoci a jak to tedy s dětmi řešit?

Pamatuji si na svá školní léta, na ty ošklivé toalety, které neskutečně páchly a jít na ně byl pořádný adrenalin. Dneska už tomu tak ale není, nebo alespoň doufám, a tak by děti na záchod měly chodit bez problémů. Stále je ale spousta takových, kteří to raději vydrží až domů. Tento problém ale není otázkou jen dětí, ale i dospělých. Často se bráníme tomu jít někde na toaletu a raději jdeme až doma. Pocit soukromí je v tomto směru pro nás velmi důležitý. Ve škole ale tento pocit dítě asi nikdy nezíská. Zdravotní komplikace jsou ale velké, nejen že dítě pociťuje bolest břicha, ale může dojít i k zácpě a tím pádem pak při vyprazdňování i k poranění konečníku.

S dítětem je třeba probrat to, že se nemusí stydět na záchod ve škole chodit, že pokud tak nebude dělat, tak mu hrozí různá zdravotní rizika a to pro něj není dobře. Vysvětlete mu, že pokud nebude chodit ve škole na záchod, tak ho pak budou čekat nepříjemná vyšetření v nemocnici a tak je lepší na ten záchod zajít. Samozřejmě asi sami dobře chápeme o co dítěti jde a co mu brání, ale tyto věci by mělo překonat. Proto je třeba o tom doma s dítětem mluvit, někdy je dobré poradit se i s lékařem, jak tuto situaci s dítětem řešit. Jde o vážnou věc a nelze jí přehlížet.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *