Plánované rodičovství – 3. část

Plánované rodičovství – 3. část

Hormonální:

1. Hormonální tabletky

Autor obrázku: Surija / „Sray“

Kdo by neznal „prášky“, že? Ano, tabletky patří v současnosti mezi nejrozšířenější antikoncepční metodu v České republice. Je to pochopitelné, mají samé výhody a pár nevýhod. Jsou vysoce účinné, můžete si perfektně naplánovat těhotenství, navádí pravidelný menstruační cyklus, můžete si s ní regulovat menstruaci, menstruační bolesti jsou o dost menší a má pozitivní vliv na pleť, vlasy a nehty.

Tak proč ne, že? Mohou se objevit výkyvy nálad, nechutenství nebo přibírání na váze, ale není to pravidlem. A čím nás vlastně chrání? Obsaženými hormony gestageny a estrogeny. Užívají se každý den (kromě menstruace) ve stejnou dobu.

2. Hormonální náplast

Je velmi snadno použitelná antikoncepce, ale hrozí riziko „sklouznutí“ apod. Je založena na ovlivnění kvality hlenu děložního hrdla pomocí hormonu progestinu. Spermie tak neproniknou do dělohy. Hormony se do krve dostávají pokožkou, tím pádem nejsou zatížená játra, jako při užívání tabletek. Náplast se aplikuje jednou  za týden. Já říkám ano! A co vy?

3. Injekční hormonální antikoncepce

Autor obrázku: Sarah

Je založena na stejném principu, jako náplast (ovlivnění kvality hlenu děložního hrdla pomocí progestinu). Injekce se aplikuje jednou za tři měsíce. Na českém trhu existuje pouze jediný preparát a to je medroxyprogesteroni acetas 150mg/ml inj.

Až 70% žen při této metodě ztrácí menstruaci. Návrat plodnosti je po vysazení této antikoncepce v rozmezí 5 – 18 měsíců. Zní to docela rozumně, žena je chráněna dlouho dobu a není tak velké riziko zapomenutí, jako třeba u pilulek. Ale ta menstruace, to je trochu nepřirozené, nezdá se vám?

 

Tak jsem vám to hezky rozepsala a teď běžte a chovejte se podle toho jestli chcete, nebo nechcete chovat.

Vaše Lucie Hanusová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *