Plánované rodičovství – 1. část

Plánované rodičovství – 1. část

Autor obrázku: m anima

Málokteré téma bývá při diskusích tak často zdrojem emocí, jako antikoncepce a plánované rodičovství. Rozepře budí už samo označení. Proč? Protože pokud se s partnerem rozhodnete svým jednáním početí předejít, je to přeci také plánované rodičovství, nebo ne? Je snad plánované rodičovství jen to, když se snažíte otěhotnět a pro chráněný sex je správné označení jen antikoncepce? Ano, přesně toto je velmi sporné.

Chci dítě!

V tomto ohledu je příroda občas velmi nespravedlivá a dítětem obdarovává ženy, které až tak po dítěti netouží a ty opravdové, připravené „maminky“ nechává čekat a čím více miminko chtějí, tím déle čekají. Je to dáno psychikou. Tyto ženy „čekatelky“ jsou napnuté a milování berou jenom jako činnost, která je povinná, aby otěhotněly  (to pochopitelně muže přestane brzy bavit).

Existuje totiž metoda, která vám poradí, kdy je správná chvíle pro oplození a tou metodou je měření bazální teploty (je to nejnižší teplota, které tělo dosáhne v klidu, u ženy je ovlivňována dvěma skupinami hormonů – estrogeny a gestageny). A v čem spočívá ten vtip? V době ovulace bazální teplota stoupne o 0,2 – 0,4 °C. Velká romantika říct: „miláčku, mám ovulaci, musíme na to hupsnout.“ Přeháním? Ani trochu! Slyšela jsem dokonce o mnoha případech, kdy si bezdětný pár dítě adoptoval a v tu ránu žena otěhotněla. Tušíte, čím to je, že? Ano, napětí a stres opadnuli.

Autor obrázku: Nina Matthews

Pak je tu ale neplodnost. V některých případech se dá léčit, ale jsou i takové kterým není pomoci. Ale vlastně je, jak se to vezme (dá se to samozřejmě také řešit adopcí). Dnes už nejsou „děti ze zkumavky“ ničím neobvyklým, jak to bylo dříve. Už mnoha párům umělé oplodnění splnilo sen a vrátilo smysl života.

Není to ovšem záležitost laciná (i když část hradí pojišťovna do věku 40 let) a předchází dlouhá trnitá cesta. Od různých vyšetření, k hormonální léčbě, až k samotnému zákroku. A toto se může několikrát opakovat, protože ne vždy to vyjde na poprvé.

A jak to vlastně probíhá? Páni doktoři odeberou ženě vajíčko (nebo vajíčka) a v petriho misce ho oplodní spermiemi (od partnera nebo třeba i anonymního dárce) a oplodněné implantují do dělohy, která už je připravena, na jeho další vývoj. Poté už děj se vůle Boží!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *