Vyberte si nemocnici, kde budete rodit

Početí dítěte je zázrak, na který si každá rodina velice těší. Být v očekávání sice přináší spoustu nepříjemnosti, ovšem je to nádherný zážitek pro každou matku. A pak přijde porod, který je náročný a není divu, že spousta matkám dá pořádně zabrat, abyste zvládli porod správně, měli byste si vybrat správnou porodnici.

Poporodní blues

Zní to jako pořádná jízda, avšak název jen klame. Poporodní blues znamená, že je žena po porodu velmi vyčerpaná, rozladěná a má slabé nervy, což zažívá velká část rodiček až osmdesát procent, což je opravdu velká míra, ale není divu, porod není nic lehkého. Je to sice označováno jako negativní prožitek rodičky, ovšem není to nic neobvyklého, čeho by se měly rodičky obávat, ale správným výběrem nemocnice se mohou tomuto efektu vyhnout anebo jej aspoň zmírnit či podobně.

Pozor na deprese a psychózy

Kromě blues mohou rodičky hned po porodu zažívat deprese či dokonce poporodní psychózu. Při depresi může rodička padnout do těžkého smutku, zažívat pocity beznaděje a není schopna si rozvinout kladný vztah k dítěti, protože často trpí představou, že nebude dobré máma. Do depresí může spadnout až deset procent nových matek. A ještě horší fází je poporodní psychóza, která sice není tolik obvyklá, ale za to je to velice nemilá situace. Rodička je natolik rozrušená, že á extrémní výkyvy nálad, mohou nastat poruchy vnímání času a dezorientace a dokonce i halucinace, dobré je, že tato poporodní psychóza opadá, ale může trvat i několik měsíců.

Stop poporodním nepříjemnostem

Jednou z možností, která může tyto stavy způsobit je právě výběr porodnice. V případě, že rodička se cítí jako podřízený pacient a personál porodnice je příliš neosobní popřípadě je podceňována správná hygiena či nedostatečně informace o prvních kontaktech s dítětem, jako je kojené, přebalování a podobně, tak může dojít k jedné z výše zmíněných onemocnění. Pravdou je, že i zdravotní sestřičky a lékaři jsou jen lidé, ale právě do těchto pozic patří profesionálové, protože i jejich chování a přístup k rodičce může velmi ovlivnit průběh porodu.

Naplánujte předem

Je velice důležité mít dopředu naplánované, v které nemocnici budete rodit, protože když vám praskne voda a budete chtít rychle odvést, tak nikdo nebude přemýšlet nad tím, kde je lepší personál a podobně, ale pojede se do nejbližší nemocnice či do nemocnice, která vás jako první napadne. Proto si to dopředu pořádně promyslete, není to nic, co byste mohly podcenit, protože prostředí nemocnice a její personál vám opravdu může porod zpříjemnit anebo naopak může znepříjemnit. Pravdou je, že nelze jednoznačně označit nemocnici za to, že jste měla těžký či špatný porod, těch aspektů je tam několik, ale nemocnice je jedním z nich.

Výběr nemocnice pro váš porod je důležitější, než si myslíte, protože je to malá část faktorů, které mohou ovlivnit průběh vašeho porodu. Máte už naplánováno, kde budete rodit?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *