Návyk na jídlo

Návyk na jídlo

Mnoho rodičů musí naučit během dětských let své potomky na určitý návyk rozmanitého jídelníčku. Docela snadno se totiž může stát, že Vaše děťátko bude odmítat jíst určitý druh jídla, a Vy pak budete mít obrovský problém. A to, jak vyřešit, aby daný druh jídla neodmítal a naučil se ho jíst.

Autor obrázku: Liz

Může se sice jednat pouze o dětskou zarputilost a nebo jídlo odmítají jen tak z trucu. Najdou se takové děti, které například v raném věku budou jíst všechny druhy jídla, jako omáčky, maso, polévky či zeleninu a ovoce. Ale jakmile padne určitá věková hranice, začnou pojídat pouze některé části jídel.

Například může v dětství jíst všechny druhy masa včetně uzenin a po určité době pak maso začne odmítat, ale přitom budou i nadále konzumovat uzeniny, jako párky, salámy i sekanou.

Je pochopitelné, pokud má dítě alergickou reakci na určitý druh ovoce nebo zeleniny. Výsledkem je vyrážka nebo co hůře závažnější průběh alergie. V tomto případě je samozřejmostí, že bude daný druh vyřazen z jídelníčků. Pokud ale jde o odmítání jednoho jídla, pak je to spíše tím, že mu buď přestalo již chutnat, nebo mu ho někdo zošklivil.

Je jedno, zda ho zošklivilo pouhé štěbetání kamarádů o tom, jak jim toto dané jídlo nechutná, nebo zda ho baštily několikrát nedlouho po sobě, nebo jste ho jen špatně okořenily. Výsledek bude stejný! Toto jídlo prostě do pusinky nevezmou a ještě k tomu přidají hysterický záchvat, až to nakonec vzdáte a přestanete mu ho nabízet.

Autor obrázku: Joe Shlabotnik

Dítě ale nemůže být bez některých součástí složek jídla, které se například nachází pouze v mase, a proto Vám nezbývá nic jiného než – li zjistit, jak to vyřešit. V mateřské školce budou mít jen stěží velké pochopení pro to, aby pouze jednomu dítěti z desítky dalších, vařily jiné jídlo, než jaké papají všichni ostatní.

Tím, že však budete Vašemu potomkovi dané jídlo nutit, bude ho ještě více odmítat a rozčilováním a zákazy asi také ničeho nedosáhnete. Odborníci mohou radit to či ono, ale každý z rodičů musí vyzkoušet několik metod, než to úplně vzdá. Zkoušejte dítěti dané jídlo nabízet v malých porcích se sliby oblíbené dobrůtky, pokud jídlo alespoň ochutná, nebo slibem oblíbené činnosti. Ale ani to nemusí zabrat.

Prostě to musíte zkoušet stále dokola a pokud Vám toto jídlo nebo jídla bude i nadále odmítat, bude lepší zkusit jinou náhradu těchto složek potravin. Dnes již existuje mnoho náhražek masa stejně jako jiných surovin potřebných pro zdravý vývoj dítěte.

Takže pevné nervy a nevzdávejte to, milý rodičové. A Vy, milé děti, neohrnujte nos nad některými jídly, ona Vám pusinka ani bříško neupadne, když alespoň ochutnáte. Maminka i tatínek jistě ocení alespoň Vaši snahu si zobnout.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *