To, jestli vás potká inkontinence, dokážete velmi ovlivnit

Většinu žen ani nenapadne, že by je mohl potkat problém jménem INKONTINENCE. Možná ve stáří, to už zní “přijatelněji“, ale v mladém a naprosto aktivním, produktivním, zdravém věku? A přesto se v průběhu těhotenství nebo po porodu s inkontinencí setká přibližně 50 procent žen.

Co se děje s močovým měchýřem v těhotenství

Autor obrázku: Markus Koellmann

V těle nastávají velké hormonální změny a ty způsobují velmi časté nutkání k močení. Placenta totiž vylučuje látku hCG a tkáně pánve jsou hodně prokrvovány. Ta zbytní a v kontaktu s močovým měchýřem jej “nabádá“ k vyloučení i sebemenšího množství moči. Na močový měchýř samozřejmě tlačí i plod, který roste. Proto je toaleta tak častým místem, kde žena tráví čas.

Naše pánevní dno není oporou jen pro močový měchýř, ale i pro dělohu a konečník. Svaly mají danou stabilitu a když se poruší, dojde ke změně i pozice rekta a močové trubice. Stabilitu s největší pravděpodobností narušuje těhotenství, vaginální porod a vyšší věk ženy v době porodu. Nepřispívá ani nadváha, dlouhé sezení, fyzicky náročné činnosti, dlouhodobá zácpa.

Typy inkontinence

Stresová inkontinence – dochází ke zvýšení nitrobřišního tlaku a dochází k úniku moči. Děje se tak například při kašlání, zvedání něčeho těžkého, při náhlých pohybech. U těhotných se objevuje ve třetím trimestru. Léčba je většinou operativní s použitím minimálně invazivních metod.

Hyperaktivní močový měchýř – jedná se o náhlé nucení na močení, ke kterému musí dojít bez odkladu. Člověka nutí více než 8x za den na WC. Často nemocný omezuje pitný režim, což je velkou chybou.

Obě inkontinence jsou dobře léčitelné. U první se opravuje defekt svalu přišitím pásků a u druhé, protože je psychického původu se použijí léky.

Onemocnění souvisí s životním stylem

Autor obrázku: Roland Tanglao

Více ohroženy inkontinencí jsou bělošky. Důvod je nasnadě. Muslimky používají turecký sed, který, který je pro pánevní dne mnohem zdravější, než náš způsob sezení. Proto je velmi důležité v těhotenství i po porodu posilování svalů pánevního dna.

Vhodné jsou cviky jako Koglerovo cvičení, speciální cviky má i jóga, nebo Pilates. Posilování pánevního dna je první správná a důležitá volba při zjištění prvních potíží.

Pokud však problémy přetrvávají, neodkládejte konzultaci s vašim lékařem. Jde o vaše pohodlí a sebevědomí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *