Jak motivovat sám sebe?

Dali jste si předsevzetí, že něco zvládnete, ale nemůžete se dostatečně nabudit? Přečtěte si následující řádky o tom, jak motivovat sám sebe, zůstat u toho a motivaci si udržet.

Na začátku pomalu

Je jedno, zda chcete začít běhat, přestat kouřit, získat lepší práci nebo být úspěšný v oblíbené činnosti. Nejdůležitější je správná motivace, dejte si však pozor, abyste nepřepálili start. To by se mohlo jednoduše stát, že se Vám celá věc znechutí a Vy toho necháte dřív, než jste vůbec začali. Důvody, že kouření je škodlivé nebo sladkosti nezdravé, Vás ochrání jen na pár hodin. Abyste byli motivováni dlouhodobě, chce to najít pravé důvody ke změně, opravdovou a logickou motivaci, kterou přijmete s již chladnou hlavou.

Sepište si všechna pozitiva a negativa, které Vám změna přinese a vyvěste si je na dobře viditelné místo, například na ledničku.

Jen reálná očekávání

Dalším velmi častým jevem, kdy předsevzetí selžou, je ta, že si dáváte nereálné cíle. Může se jednat o zhubnutí 20 kilogramů během půl roku, nebo navštěvování tělocvičny každý den, přestože jste nikdy předtím neudělali ani dřep. Druhý den po prvním tréninku se nezvednete z postele a sliby jsou tatam. Změňte tedy hubnutí na 10 kilogramů během celého roku nebo návštěvu posilovny jen dvakrát do týdne. Postupně můžete zátěž přidávat, bude to pro Vás přirozenější, jak se Vaše kondice bude zlepšovat.

Konečný cíl rozložit na etapy

Je jednoduché říct si, že zhubnu během roku 10 kilo nebo zaběhnu maratón pod 5 hodin. Člověk si to však nedokáže dost dobře představit, a vidí jen konečný výsledek, přičemž zapomíná na průběžné zdolávání vytyčené mety.

Jednodušší je, pokud si plán rozvrhnete na týdenní nebo dvoutýdenní období, bude se Vám to lépe sledovat a budete se lépe orientovat.

Průběžné odměňování

Za splnění určitého cíle se můžete odměnit – nemělo by se však jednat o nic kontraproduktivního. Například při hubnutí si nekoupím čokoládu, ale oblečení v menší velikosti, což mě ještě více motivuje k pokračování dietního programu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *