Knihovna – ukažte dětem, jak trávit volný čas a najít spoustu zajímavostí

Stručná definice knihovny by zněla – místnost plná knih. Jenže když se podíváme do hloubky, knihovna skrývá velký poklad. Knihy přináší lidem mnohé, vedle správného pravopisu a fantazie také moudrost, jak pronesl Jan Ámos Komenský: „S pomocí knih se mnozí stávají učenými i mimo školu. Bez knih pak nebývá učený nikdo ani ve škole.“

Kdo knihovnu navštěvuje nejčastěji?

Když vejdete do knihovny, ve většině případů narazíte na seniora, který už je v důchodu a doma nemá co dělat, tak si den zpříjemňuje čtením knih. Jsou to lidé, kteří od malička byli vedeni k tomu, aby se ve volném čase věnovali čtení, protože byla doba, kdy televize nebyla tak obvyklým doplňkem. A pak se v knihovně vyskytuje malá troška studentů, kteří hledají zejména povinnou četbu do čtenářského deníku.

Dnešní děti mají úplně jiné přednosti a záliby, na knihy se jakoby zapomíná. Když už se najde někdo, kdo rád čte, tak si knihy často stahuje v elektronické podobě do počítačů a mobilních zařízení a podobně. Přece jenom, je to pohodlnější…

O co člověk přichází, když se vyhýbá knihovně?

Knihám se nelze vyhýbat, protože člověk je potřebuje k vzdělávání se a také k vlastnímu rozvoji. Ale knihovně se bohužel lze vyhnout. Je to neuvěřitelná škoda, protože když do ní vejdete, tak na vás působí taková zvláštní atmosféra, ale příjemná. Cítíte tu vůni nových knih, které se do knihovny zařadily před pár týdny, kterou přebíjí vůně knih, které mají své místo v poličkách už několik let. Je kouzelné koukat na tolik knih pohromadě, když víte, že každá přináší jiný příběh. Jedna vás naučí rybařit, jiná přinese prožitek z románu a spousty dalších. Je úchvatné, jak se nad vámi vznáší spousta dobrodružství a spousta různých příběhů.

Jak se v knihovně vyznat?

Lidé, kteří do knihovny nechodí pravidelně, mohou mít zpočátku problém s hledáním oblíbených knih. Každá kniha má na řazení svůj systém, ale vždy je to nějak logicky odděleno. Většinou bývá popsáno, kde naleznete básníky, kde bestsellery a kde dívčí romány a pak už je to snadné. Knihy jsou seřazeny podle abecedy a začátek daného písmena bývá velkým písmenem označen na polici, takže nemáte šanci přehlédnout, kde začíná písmeno „A“ a kde končí.

Kde mohu knihovnu najít?

Kdysi bývalo zvykem, že knihovna byla v každé vesnici i v té úplně malé, i když šlo třeba o jednu malou místnost. Ale dnes, když už ubývá čtenářů, ubývá i knihoven. Avšak pokud se nějaká nachází v místě vašeho bydliště, tak byste o tom měli vědět. Po případě není těžké najít na internetu knihovny ve vašem okolí.

Najděte si čas na čtení knih, protože to není čas promrhaný, naopak vaše úsilí se vám vrátí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *