Jak moc se věnovat dětem, abyste to nepřeháněli

Zní to sice zvláštně, ale ne vždy by rodiče neměli být tak intenzivní. Dítěti je třeba dát také vlastní prostor pro jeho hry a zábavu. Snažíme se je vychovávat, jak nejlépe to jde, ne vždy se nám to ale daří. Je jasné, že nelze měřit všechny děti jedním metrem, ale že každé dítě je jiné. Rozhodně nikdy neporovnávejte své dítě s dětmi ostatními, když je jako miminko a nepředhánějte se v tom, čí dítě sedělo dříve a čí dříve přestalo nosit plenky. Jak moc se věnovat dětem, je ale sporné. Setkáváme se s názory, že některé děti jsou chudáci, protože rodiče jsou celý den v práci a nemají na ně čas. Jiné děti jsou naopak chudáci proto, že jejich rodiče nemají peníze na to, aby je pořádně oblékli a koupili jim dobré a zdravé jídlo a nakupují jen to levné, protože na to drahé nemají.

marcisim / Pixabay

V dnešní době je bohužel čas opravdu vzácný a tak si děti musejí hrát sami, koukají na pohádky, dostávají počítačové hry a to jsou věci, které je vychovávají a to rozhodně není dobře. Tyto věci totiž s realitou nemají nic společného a dítě se pak nestačí divit tomu, co vše se v jeho životě nachází, co jej může potkat a na co by si měli dát pozor. Komunikace je tedy velmi důležitá. Pohádky a hry jim nezakazujte, ale určitě jim věnujte i čas, který si s vámi zaslouží trávit. Dosti rodin má ale jako prioritu vydělání peněz, což je samozřejmě pochopitelné a tak je pro ně čas, který svým dětem věnují, poměrně vzácný.

Více času samozřejmě můžeme věnovat svým dětem v době, kdy jsme na mateřské dovolené, méně pak už tehdy, když pracujeme. Proto bychom měli vymyslet alespoň společný plán na víkend, aby děti věděli, že si nás užijí alespoň v této době, kdy máme volno. Současná doba moc nepřeje tomu, abychom se dětem mohli věnovat naplno a je to samozřejmě škoda, protože děti nás potřebují a my najednou zjistíme, že nám velmi rychle vyrostli a ta doba nám strašně rychle utekla.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *