Jak se děti motivují ke čtení?

Existují lidé, kteří jsou vášniví čtenáři a čtou hodně a rádi, avšak dnes je takových lidí čím dál méně. Proto vznikají různé organizace či skupiny, které motivují lidi, obzvláště děti, aby četly.

Jak organizace fungují?

Většinou jde o jisté společnosti, které motivují děti, aby četly. Jelikož mnoho dětí raději sedí u počítače, než aby si do rukou vzaly knížku, tak je třeba je nějak donutit. A většinou je to vedeno tak, že za přečtení dostanou nějakou odměnu. Odměny jsou ve formách soutěže a po každé vypadají trošku jinak. Jednou dostanou určitý počet knih, a kdo je přečte nejrychleji, vyhraje danou odměnu. Většinou jde o nějaké pěkné zážitky, jako jsou volné vstupenky do ZOO a podobně. Samozřejmě, že je to také odstupňované podle kategorie, aby nějaké děti nebyly ve výhodě oproti jiným. Takže jsou rozděleny podle věku a dle věku mají také daný výběr knih.

Jak poznají, že dítě knihu opravdu četlo?

Pravdou je, že dnešní děti jsou velice vynalézavé a tak mají tendenci to nějak obejít. Avšak to není tak jednoduché, protože na důkaz toho, že dítě knihu četlo, dostane dotazník, kdy musí vybrat vždy správnou odpověď, podle toho, jak to knize bylo napsáno. Pravdou je, že dostane jen pár otázek, ale otázky jsou poměrně detailní, aby si děti nemohly najít odpovědi na internetových stránkách.

Kde mohu své dítě přihlásit?

Existují různé čtenářské kroužky, které nabízejí některé obce. Děti se zde scházejí a vyprávějí o knihách, ale pro děti to ne vždy je ta správná cesta. Pokud chcete využít nějaké takové organizace, tak bude složité najít je ve vaší obci či městě, jsou poněkud méně rozvinuté. Proto je nejlepší se do nich přihlásit přes internet, kde si jednoduše vytvoříte vlastní čtenářské konto online.

Čtení a spolupráce zároveň?

Když své dítě přihlásíte do podobné organizace, tak ve vstupním dotazníku se objevuje otázka, jakou školu vaše dítě navštěvuje, což v některých soutěžích umožňuje spolupracovat s dětmi, které navštěvují stejnou školu. A jako výhra může být třeba školní výlet, čímž děti donutí, aby se jich do soutěže přihlásilo co nejvíce, a tudíž tak musí číst knihy.

Existují i nenásilné způsoby, jak donutit své dítě, aby se zajímalo o knihy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *