Proč vaše dítě ubližuje ostatním

By: Tim Pierce

Musíte řešit to, že vaše dítě ubližuje ostatním dětem, je agresivní? Určitě vám to není příjemné, ale co s tím dělat? Zcela jistě jste jej neučili to, aby se takto chovalo, ale chyba ve výchově určitě nastala. Co jste tedy udělali špatně a jak se tomu vyvarovat?

Pokud se něco takového děje a vaše dítě napadá slabší jedince, tak se jej rozhodně nezastávejte, protože i když ho máte tendence hájit a omlouvat ho, tak to je ta nejhorší cesta, po které se můžete vydat. Nereagujte hned potom, co se věc dozvíte, ale počkejte až na to, jak se vám celá situace rozleží v hlavě. Rozhodně ale přistupte na to, že tuto situaci vyřešíte. Neházejte to za hlavu, protože vaše dítě nesmí být agresorem a ubližovat slabším.

Pokud se situaci nedozvíte přímo od rodičů, ale třeba ze školy, tak sami rodiče nekontaktujte. Poraďte se s výchovným poradcem, jak máte v této situaci postupovat. Jakým způsobem se o tom doma se svým dítětem bavit a jak se postavit k tomu, aby vaše dítě vědělo, že udělalo věc, kterou již více nesmí opakovat. Vašemu dítěti vysvětlete, že pokud s tímto okamžitě nepřestane, tak se o něj v lepším případě bude zajímat škola a sociálka a v horším potom i policie. Příčiny chování můžete hledat v psychologické poradně, kam byste se svým dítětem měli zcela jistě zajít a to hlavně proto, abyste podobnému chování příště už zabránili.

Je-li vaše dítě v tomto problému zainteresované, neznamená to, že je nenapravitelné. Naopak, pokud potom půjdete důsledně a budete o to skutečně stát, tak vaše dítě má šanci na to, aby se ze špatné party dostalo a podobných věcí se již neúčastnilo. Šikanu vyvolávají kupodivu děti, které jsou rodiči až příliš milovány. Rodiče těchto dětí si většinou nepřipouštějí fakt, že by jejich děti byly něčeho podobného schopné a nechtějí tomu ani uvěřit. Zároveň se toto chování ale může objevovat u dětí, které cítí ze strany rodičů nezájem o ně a tímto způsobem na sebe chtějí upozornit.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *