Jak na bolesti bříška

Bolesti bříška jsou nejčastějším problémem plačícího miminka v noci. S bolavým bříškem se nejčastěji setkáváme u kojenců a batolat, méně často pak u starších dětí. Akutní jsou i chronické bolesti vznikající z mnoha důvodů. Můžeme jim předcházet babskými radami a různými bylinkami. Podívejme se na nejčastější důvody a řešení bolestí bříška.

milpek75 / Pixabay

Bříško zlobí nejčastěji když má miminko zablokované prdíky. V tomto případě je pomoc velmi snadná. Stačí chvilku pohybovat s nožkami dítka směrem k bříšku ohýbáním v kolenou. Můžeme bříško jen jemně prohmatat, promasírovat. Bříško tím pomačkáme a prdíky uvolníme.

V mnoha případech miminku bříško přestane fungovat. Dostalo se tam nějaké jídlo, které se moc nehodilo. Bříško je potřebné prohřát. Ohřejte mléko s medem, k prohřátí spolehlivě poslouží. Po mléce s medem děti rády rychle usnou.

Pozor ale na mléko s medem podávané starším dětem. Po neumytí zubů zuby černají.

Po teplém mléce začnou střeva opětovně fungovat, miminko bude mít nějakou dobu větry nebo se pokaká. Vyčkejte chvíli, co se bude dít, aby řídké hovínko dítě nechladilo a zbytečně ho znovu neprobudilo.

Proč u batolat často přichází bolest bříška?

U malých dětí se objevují bolesti bříška v oblasti pupíku nejčastěji spojené s nezralou trávící soustavou, která zapříčiňuje nadměrné nadýmání. Dalším důvodem je polykání vzduchu při sání mateřského mléka. Vzduch se nahromadí v bříšku a nechce se mu ven. Proto je mačkání bříška či cvičení s nožičkami důležité. Bolení bříška může být také alergická rekce na kravské mléko nebo jiné potraviny.

Jak předcházet bolestem bříška

Když miminko kojíte, vyhýbejte se nadýmavým potravinám jako třeba čočka, hrách, fazole, květák, cibuli, zelí. Velmi nadýmavé je také čerstvé pečivo. Bylinky dobré proti nadýmání jsou například máta, fenykl či anýz. Pokud miminko bolí bříško opakovaně, snažte se pečlivě sledovat co jí a podle toho hledat potravinu, díky které se bolesti vyskytovaly.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *