Zubní kámen se nenosí

Když sedíte v ordinaci vašeho zubaře, tak jste jistě nervózní z toho, že vám bude něco dělat. Nic není příjemné, ale když máte zdravé zuby, tak vás čekají jen drobnosti, jako je i zubní kámen. Ten vás sice nebolí, ale rozhodně byste jej v puse neměli chtít. Aby vám ho nemusel čistit vždy zubař, můžete tomu předcházet.

Zubní kámen není nevinný

Vzhledem k tomu, že zubní kámen je něco, co nebolí, mnoho lidí si myslí, že to nemůže škodit. Bohužel je zubní kámen poměrně nebezpečný. Jedná se o kyseliny a mikroorganismy, které mohou způsobit nebezpečné onemocnění, jako paradontóza, která vede až k vypadnutí zubům, což rozhodně není nic, o co bychom stáli.

Můžete za to i vy

Zubní kámen nevzniká jen tak, vždy má nějakou příčinu. Pravdou je, že v mnoha případech za to můžete sami, neboť nejčastější příčinou je nedostatečná hygiena. Takže když podceníte péči o zuby, můžete se potýkat třeba s touto nemocí, avšak špatná hygiena může způsobit mnoho nemocí, proto je důležité, abyste si opravdu řádně čistili zubu. A nezapomínejte ani na ústní vodu a dentální nit, protože i ty jsou důležitou podstatou správné péče.

Jak předejít kameni?

Samozřejmě, že kromě správné hygieny existují i jiné možnosti, jak se můžete této nepříjemnosti vyhnout. Jednou z možností je úprava jídelníčku. Měli byste více jíst sýry švýcarského typu, neboť právě tyto sýry zneutralizují kyseliny ve vašich ústech, což by mělo předcházet tvoření povlaku a následně kamene. Další výbornou surovinou jsou jahody a rajčata, která díky vitamínu C vaše zuby nejen vybělí, ale také změkčí kámen, takže e vám s ním bude lépe bojovat.

Zbav se kamene

Pokud se chcete zbavit kamene, tak byste měli navštívit odborníka, tedy zubaře, který přesně ví jak na to, a také má k tomu adekvátní prostředky. Jeho práce je sice někdy trochu bolestivá, ale za to je opravdu efektivní a během několika minut vás kamene úplně zbaví.

A co radí babičky?

Existují babské rady, které říkají, že se lze zbavit zubního kamene i doma. Samozřejmě, že to nebude tak rychlé, jako u zubaře, ale přesto to funguje. Jedním trochu drastickým způsobem je jedlá soda, kterou si nasypete na zubní kartáček před čištěním společně s pastou. Musíte být opatrní, abyste si nepoškodili sklovinu, proto je tento způsob trochu drastický. Další velice podobný způsob je roztok vody a soli, s kterým si vyčistíte zuby. A údajně je velice efektivní i sezamové semínko. To rozkousejte, ale nesnězte je. Naopak si jimi suchým kartáčkem lehce vyčistěte zuby.

Zubní kámen není nic příjemného, a proto se ho snažíme zbavit. Víte, jak se ho máte zbavit vy?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *