Zimní přírodou v okolí Karlštejna

Kam v zimě na výlet z metropole? Český kras je Praze na dosah, za necelou půlhodinu jízdy se dostanete z ruchu velkoměsta do malebné chráněné oblasti, která nabízí romantické procházky v okolí Berounky nebo překrásné pohledy z místních vyhlídek. Vše korunováno možností návštěvy hradu Karlštejn, který je otevřený celoročně a kromě standardních prohlídek otevírá své brány i netradičním způsobem, který potěší všechny milovníky historie a Karla IV.

Romantický Český kras

Těžko najít malebnější a rozmanitější oblast nabízející tolik možností procházek a výletů než je Český kras. Na 130 km² v oblasti mezi jihozápadním cípem Prahy a Berounem se nachází nejen unikátní jeskynní systém, který zahrnuje na 700 jeskyň, ale i kaňony nebo vápencové lomy Velká a Malá Amerika. Navíc je Český kras protkán turistickými trasami a dokonce šesti naučnými stezkami různých náročností, které je možné v letošní teplotně nadprůměrně zimě zdolat. A kde začít? Ideálním výchozím bodem je hotel u Karlštejna, kde můžete svůj romantický víkend začít.

Český kras, to je Karlštejn

Ráno naopak můžete začít prohlídkou hradu Karlštejn. Ten je ostatně středobodem celé oblasti, k němu také vede většina turistů, ale i turistických a naučných stezek. Není divu, jeho majestátní silueta je viditelná z daleka a přitahuje pozornost po celá staletí, stejně jako osobnost krále Karla IV. Hrad je otevřen celoročně, na zimní měsíce si navíc připravil kromě tradičních prohlídek i netradiční možnost návštěvy u příležitosti zahájení nové sezóny. Hrad si tak můžete prohlédnout dokonce bez průvodce, stačí si rezervovat vstupenky na tuto netradiční prohlídku pod názvem Karlštejn vlastním tempem, křížem krážem hradem bez průvodce.

Na Karlík nebo ke sv. Janu pod Skalou

ubytování v okolí hradu Karlštejna se však můžete vydat nejen na samotný hrad, ale i na Karlík, který sehrál záminku v oblíbeném muzikálu Noc na Karlštejně. Sice již tvrz, kterou paní Ofka nabízí císařovně ve veselohře k noclehu, dávno neexistuje, ale příjemnou procházkou můžete dojít k ruinám hradu a na vyhlídku do údolí Karlického potoka. Obdobně příjemná, i když mnohem fyzicky náročnější, je stezka k vyhlídce na malebnou vesničku Svatý Jan pod Skalou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *