Vyšetření během těhotenství

Vyšetření během těhotenství

Během celého těhotenství se budete potkávat s různými vyšetřeními, některá Vám příjemná nebudou, ale určitě na to zapomenete, až uvidíte na ultrazvukovém vyšetření vaše vytoužené miminko.

Amniocentéza

Amniocentéza, neboli odběr plodové vody, patří k nepříjemným vyšetřením. Provádí se na základě vyššího věku rodičky, nebo na základě špatných výsledků z odběru krve, který se provádí na začátku těhotenství. Toto vyšetření sebou nese malé riziko potratu plodu, můžete jej odmítnout, ale žít poté celé těhotenství s myšlenkou, že se Vám může narodit postižené miminko, není nic příjemného.

Odběr choriových klků

Toto vyšetření umožňuje odhalit chromozomální a genetické odchylky plodu již na konci 1.trimestru těhotenství. Vzorek tkáně se odebírá z placenty.

Kombinovaný screening v 1.trimestru

Toto vyšetření je neinvazivní a má zjistit riziko chromozomálních odchylek plodu. Výsledek se kombinuje s věkem matky, projasnění šíje a odběru krve.

Test na těhotenskou cukrovku

Tento test se provádí mezi 24-28 týdnem těhotenství a odborně se nazývá orální glukózový toleranční test.

Zkratky z ultrazvukového vyšetření

V lékařských zprávách se bude během celého těhotenství objevovat spoustu zkratek. Jestliže vy i miminko dobře prospíváte, tak tomu nevěnujte pozornost a věnujte se příjemnějším činnostem, než brouzdáním po internetu a zjišťováním, co ta či ona značka znamená. O tom a mnohém dalším příště!
Příjemné těhulkování!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *