Náhlé výdaje? Kde si půjčit, ale nenaletět?

Ačkoli vám dlouho sloužila, teď se porouchala. Bez nové pračky se neobejdete, stejně jako bez auta, pokud jste na něm závislí. Potřebujete ho opravit nebo dokonce koupit nové? Máte jiné nečekané výdaje, ale nemáte k dispozici dostatek vlastních financí? Uvažujete, že si půjčíte, ale bojíte se, abyste nenaletěli?

Půjčka je dnes běžnou záležitostí

Někteří si půjčují i na zbytečnosti, jiní se za každou půjčku stydí. I když má jít o pár korun, vidíme v tom své selhání. Půjčka je dnes naprosto normální věc, tedy pokud si půjčujete na něco, co opravdu potřebujete. Půjčit si na dárky pod stromeček nebo dovolenou rozumné určitě není, když se ale rozbije auto, potřebujete novou sedačku nebo opravit střechu, není na tom nic špatného.

Poskytovatelé půjček číhají na každém rohu, někteří jsou důvěryhodní, jiní o poznání méně. A tady je další zádrhel, proč se mnozí bojí si půjčit. Naletět nějakému podvodníkovi, který vás pak na úrocích sedře z kůže, to rozhodně nechcete.

Dejte přednost bankovním institucím

Půjčky poskytují bankovní i nebankovní instituce, v ideálním případě si půjčte od těch bankovních. Podléhají dozoru Česné národní banky, nebankovní instituce jen obecné legislativě. Bankovní instituce vám navíc s největší pravděpodobností nabídne nižší úrok výměnou za to, že si vás dobře proklepne a ověří vaši bonitu, tedy schopnost splácet.

Na co se při výběru půjčky zaměřit?

Prvním krokem by mělo být spočítat si, kolik si opravdu potřebujete půjčit. Neměli byste si půjčovat o moc víc, než kolik si opravdu potřebujete půjčit. Čím víc si půjčíte, tím déle budete úvěr splácet a tím vyšší bude měsíční splátka. Navíc vás to bude lákat k tomu, abyste si peníze, které zbydou, koupili něco, bez čeho se dost dobře obejdete.

Zkuste si také spočítat, kolik můžete každý měsíc z rodinného rozpočtu postrádat a splácet tím půjčku. Bance to možná vyjde trochu jinak, je to ale na vaši ochranu, abyste nepřecenili své platební schopnosti a nespadli do ještě větší dluhové pasti.

Jaké parametry jsou nejdůležitější?

  • Výše půjčky
  • Doba splácení
  • Výše měsíční splátky, která se dělí na úmor a úrok. Úmor znamená splátku dlužné části, úrok pak odměnu věřiteli za to, že vám peníze půjčil. Ze začátku je úrok vyšší než úmor, postupně se situace otočí. Jistina půjčky je totiž časem nižší, vy tak platíte menší úroky a víc pak jde na umoření jistiny.
  • RPSN – parametr, který se mnohdy podceňuje. Přitom právě podle roční procentní sazby nákladů zjistíte, zda je půjčka výhodná, nebo ne. RPSN vám totiž ukáže celkové náklady na úvěr, obsahuje jak všechny možné poplatky, tak pojištění schopnosti splácet. Čím je RPSN nižší, tím je úvěr výhodnější.

Víte, že díky RPSN můžete půjčky porovnat, a to třeba i online? Nemusíte tak obcházet banky, stačí si najít pár minut volného času, do ruky vzít počítač, telefon nebo tablet s přístupem na internet a za chvíli víte, na čem jste.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *