Jak shodit přebytečná kila díky dietě?

Trápí vás kilogramy navíc? Už jste vyzkoušeli celou řadu diet, ale buď jste se jich nezbavili vůbec, nebo jste je zase rychle nabrali? Chcete už konečně jednou provždy shodit, ale nevíte, jak na to? Máme pro vás tip na dietu, se kterou to zvládnete.

Hubnout neznamená hladovět

Každý, kdo chce zhubnout a začne uvažovat o tom, že bude držet dietu, se bojí, že bude hladovět. Některé diety na tom principu skutečně fungují, jakmile si ale dáte něco navíc, kila se vrátí zpět jako bumerang.

Není se pak čemu divit, že to jednoho přestane bavit a začne si pomalu zvykat, že má silnější stehna, větší zadek a vystouplé bříško. Víte, že to jde i jinak? Hladovět rozhodně nemusíte, zrovna tak nemusíte trávit ani dlouhé hodiny cvičením.

Zkuste keto dietu

Keto dieta je způsob stravování, při kterém významně omezíte příjem sacharidů. Její popularita roste nejen mezi slavnými osobnostmi a sportovci, boom zažívá napříč dospělou populací.

Nejde o žádnou novinku, stav ketózy, do které se dostanete zhruba do 48 hodin od okamžiku, kdy snížíte příjem sacharidů pod 50 g za den, je dávno známý stav organismu. Jako efektivní způsob hubnutí se ale využívá až nyní, keto dietu označujeme i jako proteinovou nebo nízkosacharidovou dietu.

Jak keto dieta funguje?

Jejím základem je, jak zmiňujeme výše, snížení příjmu sacharidů. Ze stravy je nevynecháme úplně, ale výrazně je omezíme. Tělo už pak nebude moci využívat jako zdroj energie glukózu, kterou si udržovalo v játrech a svalech v podobě glykogenu, ale musí najít jiný zdroj energie. Tím se stanou tuky, konkrétně právě ty tukové polštářky, které vás tak trápí.

Víte, že během ketózy dojde ke snížení hladiny cukru v krvi, zlepšení stavu pleti, zmírní se potíže s otoky a v krvi se sníží i množství cholesterolu?

Když ale jednu složku potravy uberete, musíte ji logicky něčím nahradit. Sacharidy v tomto případě nahradíte kvalitními proteiny a zdravými tuky.

Co během keto diety můžete bez obav jíst?

Určitě se teď ptáte, co tedy během nízkosacharidové diety vůbec můžete jíst. Cukry jsou přece skoro ve všem. Keto dieta má tři fáze a těm je třeba přizpůsobit složení jídelníčku.

Během první fáze, kterou označujeme jako redukční, byste měli zhubnout asi polovinu toho, co chcete. Hubnete v ní nejrychleji ze všech fází, jíst můžete 5 ketojídel denně, až půl kila bílé a zelené zeleniny, 30 g ořechů nebo semínek a vypít máte 2-3 litry tekutin.

Redukční je i druhá fáze, už ale nehubnete tak rychle. Kromě 3 ketojídel si můžete připravit 2 standardní nízkosacharidová jídla, zase je povoleno až půl kila zelené a bílé zeleniny, dvě deci mléka nebo 150 g bílého jogurtu a 30 g ořechů a semínek.

Třetí a poslední fázi označujeme jako fixační a jejím cílem je udržet si vysněnou váhu. Každý den si připravíte 5 jídel, při jejichž přípravě zužitkujete to, co jste se během diety naučili. Jíst byste měli zdravě, chybět nesmí zelenina, dodržovat musíte pořád pitný režim, a hlavně vynechte potraviny, které obsahují hromadu cukru.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *