Těhotenství po čtyřičítce

Těhotenství po čtyřicítce

Podle odborníků otěhotní po 40 roku každá desátá žena. Stále více žen však tuto statistiku nabourává a ať už otěhotní přirozeným způsobem, nebo pomocí vědy, těhotenství si dokáží užít, jako kdejaká dvacátnice.

Lepší zdravotní péče, budování kariéry, ale i posunutí klimakteria, to vše jsou důvody, proč ženy v dnešní době stále více posunují věkovou hranici otěhotnění. Ale lékaři bijí na poplach. S vyšším věkem rodičky se zvyšuje riziko vrozených a vývojových vad u plodu a výrazně se zvyšuje riziko potratu a vážných komplikací při porodu. Nesouvisí to však přímo s věkem, ale se zdravotním stavem ženy. Velkou roli zde hrají vyšší krevní tlak ženy, časté gynekologické problémy, myomy a podobně. Dalším závažným problémem u žen vyššího věku, je slabší činnost dělohy, což ve většině případů vede k akutnímu císařskému řezu, kdy se dítě narodí chirurgickým zákrokem. Což také nese spoustu rizik. Rekonvalescence po takovém zákroku je delší, bolestivější a nese spoustu rizik, jak pro dítě, tak i pro matku.

Na druhé straně jsou matky po čtyřicítce odolnější vůči stresu a k mateřství přistupují zodpovědněji.

Pokud se to týká právě vás, rozhodně dbejte na správnou životosprávu, pravidelně navštěvujte svého gynekologa a vyhýbejte se zdrojům možných infekcí a hlavně myslete pozitivně! Pro vaše dítě není nic lepšího, než spokojená máma a nezáleží na tom, kolik máte v obličeji vrásek, určitě jsou od častého smíchu :-).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *