Nevolnosti v těhotenství

Nevolnosti v těhotenství

Hodně žen si alespoň jednou, zažije to, jaké je mít těhotenské nevolnosti. Ať už jsou ranní, nebo celodenní,  pořádně znepříjemňují život.

Je to v pořádku?

Autor obrázku: r. nial bradshaw

Téměř všechny ženy se s nevolnostmi „poperou“ dobře, oněch pár týdnů, nebo měsíců vydrží a většinou od čtvrtého měsíce prožívají poklidné těhotenství.

Většina těhontenství je v začátku doprovázeno nevolností, často díky ní žena zpozorní a zjistí, že jsou těhotné. Ikdyž to možná překvapí, ale nermální je zvracet jednou či dvakrát za den a ani úbytek pár kilogramů není hrozbou a nezvyklostí.

Častou změnou v těhotenství je i chuť a líbivost vůní. To, co vám chutnalo se stane námětem ke zvracení a nový drahý parfém odložíte hluboce do poličky s tajným přáním, že ho použijete po porodu.

Při nevolnostech se doporučuje zvýšit příjem tekutin a hned po probuzení sníst kousek sucharu, nebo chleba. Porce jídla by měly být malé a častější.

Úporné zvracení

Autor obrázku: craigfinlay

Asi dvě procenta žen však musí vyhledat lékařskou pomoc, protože zvrací vše a stále. Tomuto onemocnění se říká Hyperemesis gravidarum. Žena nejen že zvrací, ale její tělo není schopno těhotenství  zvládat.

Nebezpečí nastává, když žena zvrací několikrát v průběhu dne, navíc po snědení různých druhů jídla či nápoje. Následuje vysoký úbytek váhy, malý nebo téměř nulový příjem potravy a tekutin, díky čemuž žena stále hubne, málo močí, moč je tmavá a zapáchá. V tomto případě je nutná hospitalize, protože hrozí kolaps, nebo k němu přímo dojde.

Koho nevolnosti potkají

Zdá se, že nevolnosti jsou dědičnou záležitostí. Pokud bylo špatně v těhotenství vaší matce, očekávejte, že vás potká s velkou pravděpodobností také.

Nezřídka se snaží těhotné a jejich okolí rozeznat díky nevolnostem pohlaví děťátka, které se má narodit. Tato spojitost je mylná, žena, která v prvním těhotenství „ani nevěděla“, že je těhotná a porodila chlapečka může při durhém těhotenství od začátku zvracet, prožívat motání hlavy, pachuť v ústech atd. a zase porodit chlapečka. Dvě naprosto odlišná těhotenství jedné ženy, dvě děti stejného pohlaví.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *