Těhotenství vs. zaměstnání – 2. část

Těhotenství vs. zaměstnání – 2. část

Je několik možností:

Mateřská školka – ve spoustě měst je obrovským problémem dostat Vašeho potomka do mateřské školky, z důvodů přeplnění kapacit jednotlivých školek.

Pak přichází v úvahu i soukromá zařízení, kde si samozřejmě budete muset připlatit, popř. podnikové, ale ty se vyskytují pouze sporadicky.

Pokud není snadné školku sehnat, lze se pokusit domluvit se zaměstnavatelem směny, tak, abyste byli schopni prostřídat se s partnerem a předat si Vaše potomky, tzv. „mezi dveřmi“. Např. partner bude mít odpolední směnu a Vy ranní. Tudíž se dopoledne o dítě/ děti postará partner, dovede Vám je k zaměstnání, kde si je převezmete a partner se „rychlostí blesku“ bude muset přesunout do své vlastní práce.

Další možností je hlídání zajištěné pomocí babiček a dědečků, popřípadě i jiných členů rodiny.

Každé těhotenství zaměstnaných žen je velmi komplikovanou záležitostí. V ranném stádiu jde o riziko potratu či jiných zdravotních komplikací, a obav zaměstnavatelů, aby toho nebyly příčinou či obav z „překopávání“ směn, kvůli častým návštěvám u lékaře. V pozdějším stádiu jde o strach maminek, zda se vůbec pro ně nějaká pracovní pozice najde a nepřijdou o práci úplně.

Proto, milé maminky, zajímejte se včas u zaměstnavatele, co se bude dít po ukončení MD, abyste nebyly ve finále nepříjemně překvapeny.

A, Vy, milí zaměstnavatelé, pokuste se pochopit nejednoduchost situace matek dětí a pokuste se jim pomoci s návratem do pracovního kolotoče, např. upravením pracovní doby dle potřeb či zřízením podnikových školek, kterých je v současné době obrovský nedostatek. Pomůže to Vám i maminkám!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *