Hlídání

Hlídání

Mnoho rodičů musí řešit velmi složitý problém: kdo pohlídá Vaši ratolest, zatímco Vy musíte jít například na úřad, jet na služební cestu, jet k lékaři nebo dokonce pobývat delší čas v nemocnici.

Autor obrázku: Patrick Hoesly

Někdy sice můžete vzít Vaše dítě s sebou, ale ne vždy je to možné. Například na úřad si své dítě vzít můžete a k lékaři také, ale rovnou si „nabrušte“ nervy, protože budete muset Vašeho potomka udržet v klidu, protože málokterý úředník nebo lékař snese ječící či pobíhající děti po chodbách a čekárnách před ordinacemi.

Proto je velmi důležité a hlavně u těch menších dětí zajistit někoho, kdo Vám na potřebnou dobu Vaše dítě pohlídá. Existují sice školky státní nebo i soukromé, ale co když vypukne chřipková epidemie a školku uzavřou?

Lze na pár hodinek ponechat dítě v různých dětských koutcích či centrech, ale vždy si je nejprve řádně prověřte, protože u těchto organizací nikdy nevíte jací lidé zde pracují a jaký mají přístup k dětem.

Nejlepším a většinou i nejjednodušším řešením však je, pokud můžete požádat o pomoc s hlídáním někoho z rodiny nebo velmi dobrých přátel. Pokud máte k dispozici babičku s dědečkem, ať již společně, nebo pouze jednoho z nich, neváhejte zvednout telefon a prosit o pomoc. Jedná se vždy jen o omezenou dobu a pokud není možno, aby Vašeho potomka pohlídal Váš partner, pak volejte.

Ale co když ani babička s dědečkem nemohou? Pak přichází na řadu ostatní členové rodiny. Vaše sestry, bratři, a dokonce i švagři a jejich partneři hravě zvládnou chvilku pohlídat Vaše dítko. Mohou klidně jít s Vámi a počkat na Vás někde v nedaleké restauraci, než si Vy vyřídíte to, co potřebujete.

U pobytu v nemocnici už je to složitější. Partner či partnerka by měl/a sice mít nárok na tzv. paragraf, ale ne každý zaměstnavatel tuto možnost akceptuje. A u služební cesty Vašemu partnerovi zaměstnavatel může dát maximálně dovolenou. A zase opět ne vždy to umožní.

Autor obrázku: Phil Campbell

V tomto případě opět nezbývá nic jiného než – li požádat babičku, zda by se po dobu Vaší nepřítomnosti, o dítě nebo děti nepostarala. Záleží pouze na Vaší vzájemné domluvě, zda přijede hlídat k Vám domů, aby děti nebyly vytrhovány z domácího prostředí, nebo si udělají prázdniny u babičky u ní doma. Tím se usnadní situace nejen Vám, ale umožní i Vašemu partnerovi chodit do práce.

Totéž platí i v případě, pokud prarodiče již nejsou k dispozici a s hlídáním souhlasí jiný člen Vaší rodiny. I velmi dobří přátelé mohou zaskočit v případě, že není jiná možnost hlídání v době, kdy Vaše „drahá polovička“ musí do práce.

Nikdy ale nesvěřujte Vaše dítě nikomu, komu od počátku máte vnitřní averzi. Někdo tomu říká špatné tušení, a někdo zase intuice. U hlídacích agentur a center si je vždy nezapomeňte řádně prověřit, než jim svěříte Vaše dítě.

Vaše dítě je tím nejcennějším, co máte, proto neriskujte a pokud si nejste jisti, vždy volte variantu nejbližší rodiny a přátel. Pouze v „případě nouze“ volte dobrou hlídací variantu s dobrými preferencemi a dobrou pověstí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *