Sprostá slova

Sprostá slova

Milionům rodičů na celém světě jde hlava kolem ze slovníčku sprostých slov jejich potomků. V duchu si zcela jistě říkáte, že i Vy samotní, máte velmi vytříbený slovníček sprostých slov, ale na Vašeho potomka rozhodně nemáte.

Přemýšlíte usilovně, kde k tolika sprostým slovům přišlo, když Vy se před ním snažíte mluvit slušně, popřípadě nahrazujete sprostá slova, pokud si potřebujete ulevit, jinými přirovnáními, mnohem slušnějšími než originály, který máte na jazyku.

Autor obrázku: U.S. Army

Nejste na vině vždy Vy, jako rodiče, postačí, aby sprostá slova zaslechly v MHD, nebo v autobusu cestou do školky nebo školy. Někdy postačí i to, že je zaslechnou někde venku mezi lidmi při nákupu v obchodě, nebo bohužel dokonce i na dětských hřištích od ostatních dětí. Velmi často se stává, že Vás Vaše dítě překvapí novým sprostým slovem, poté co přijde ze školky domů a Vy jen „vyvalíte“ oči, že zrovna Vaše dítě takové nehorázné slovo, dokázalo vypustit z úst.

Jediné řešení je takové, že se budete snažit Vašemu dítěti neustále opakovat, aby taková sprostá slova neříkalo nebo ho nahradilo jiným, mnohem slušnějším.

Bohužel se najdou i tací rodiče, kteří řeknou svému potomkovi, že pokud chce nadávat a být sprostý, ať to dělá někde za rohem, kde ho neuvidí a hlavně ani neuslyší. Nedá se nijak zamezit tomu, aby se zrovna právě Vaše dítě nenaučilo mluvit sprostě, pouze se to snažit omezit či zjemnit.

Je snadné to zaslechnout mezi jinými členy rodiny, stejně jako od cizích lidí, které někde potkáte. Lze to zaslechnout i v rádiu v textech písní či ve filmech v televizi.

Děti jsou velmi vnímavá stvoření a hlavně ty malé rády opakují slova, která slyší kolem sebe. Ani samy netuší, co dané sprosté slovo vlastně znamená. A co hůř, někdy i po Vás vyžadují vysvětlení tohoto pro ně neznámého výrazu.

Autor obrázku: Razman Lop

Pokud se jedná o slova, která se používají i v běžné mluvě, jako označení domácích chovných zvířat, pak postačí, když dítěti řeknete, že se jedná o zvířátko, a že takové označení se lidem neříká. Pouze pokud chtějí označit právě dané zvířátko, ale nikdy ne člověka. Že by se dotyčný mohl velmi urazit, kdybyste ho takto označily a nemuselo by to pro něj dopadnout dobře.

Některé děti, které takto budou označeny mohou reagovat i fyzickou odplatou a pak Vaše dítě může domu přijít ze školky či školy s „jojem“ na oku.

Po každém sprostém slovu požadujte nějaký trest formou úklidu. Za jedno prosté slovo, jedna uklizená hračka, s ním si dítě nesmí po určitou dobu hrát. V případě starších dětí můžete například jako trest za sprostou mluvu, požadovat strhnutí jedné koruny za každé nevhodné slovo, a to z jejich kapesného nebo dalších deset minut navíc při domácí přípravě do školy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *