Graffiti vandalismus nebo moderní forma umění?

Když se jen tak projdeme po nějakém městě, tak na téměř každém rohu nalezneme sprejerskou malůvku. Ať už jsou „vyzdobeny“ zastávky či nějaké budovy, betonové zdi a podobně. Někdo to hodnotí jako kladnou věc, že se děti vyřádí na stěnách, ale pro některé je to nepřípustný vandalismus.

Autor obrázku: William Warby

Za jakých okolností bereme graffiti jako vandalismus?

Jsou lidé, kterým to vadí úplně vždy. Ale najdou si i takoví, kterým to vadí, jen když je to na nějakých nevhodných místech – nebo zejména když ráno najde nečekanou malůvku na svém paneláku. Také se to lidem nelíbí, když to je nasprejované nějaké veřejné místo, jako je třeba právě autobusová zastávka.

Kdy můžeme brát sprejování grafitů jako umění?

Když takoví lidé mají na své sprejování vyhrazené místo, kde si můžou kdykoliv a cokoliv nasprejovat. Pak nikdo nemůže říct, že je to vandalismus, protože to má dovoleno a také je jejich tvorba mnohdy moc povedená, takže to lze považovat za opravdové umění, přestože se to někomu nelíbí a nadává na to.

A jaký názor na to máte vy?

Starší osoby k tomu mívají téměř vždy negativní, protože je to přece jenom nemorální, aby si někdo jen tak čmáral po budovách, každopádně když je k tomu třeba vyhrazena zeď, tak to někteří odsuzují, že je škoda stavebního materiálů a někdo řekne, že lepší než, aby sprejovali po jejich baráku. A jak na to reagují děti v pubertě? Těm se to pro změnu téměř vždy libí, protože v tom vidí takovou tu svobodu projevu a ten pocit, který děti v pubertě vyhledávají – že dělají něco, co se dospělým lidem nelíbí a co jim oni zakazují, takže proto je to láká.

Kde takoví lidé berou inspiraci?

To pro ně není vůbec těžké. Nejen, že vidí malůvky svých předchůdců nebo kolegů, které je inspirují k vlastní tvorbě. Ale mnoho obrázků naleznou na internetu.

Jak dále pracovat, když moje dítě sprejuje?

Určitě bychom mu to neměli zakazovat, ale každopádně bychom mu měli vysvětlit, že nesmí ničit žádné budovy. A můžeme třeba vyzkoušet, že když mu jde kreslení, malování, tak ho přihlásit do nějakého výtvarného kroužku, aby se vyřádilo tam a dokonce i dále rozvíjelo svůj talent a trochu rozšířil.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *