Školky pro děti psychicky nemocných lidí

Každý nemocný člověk chce mít stejné podmínky jako člověk zdravý, i když to není vždy tak snadné. K čemu jsou speciální školky pro děti psychicky nemocných lidí? Žádnému dítěti neprospívá, když ho odeberou od svého rodiče. A tyto školky umožňují setkává se dítěte se svým rodič, i když je psychický nemocný.

Autor obrázku: U.S. Army Corps of Engineers

Psychicky nemocný rodič, bát se?

Je to určitě první otázka, která lidi napadne, když je rodič psychicky nemocný. Možná by dítěti mohl ublížit, aniž by si to třeba uvědomoval a proto může být takové setkání nebezpečné. Je to určeno pro rodiče, kteří jsou hospitalizování, takže berou léky nebo jsou nějakým jiným způsobem přivedení do normálního stavu. A další věc je, že to bývá za přísné kontroly lékařů.

Má taková to školka nevýhody?

Není to úplně klasická školka, protože děti kolem sebe mají rodiče nějakým způsobem jiné, než děti naprosto zdravých lidí. Ale naopak tyto děti neví, že to má někdo jinak. Na jednu stranu je to smutné, ale na tu druhou je dobré, protože se jim nikdo nevysmívá a oni se nemusejí za své rodiče stydět, protože jsou všechny na tom stejně.

Je to přínosné i pro ty nemocné rodiče?

Je pravdou, že velmi záleží na tom, jakou psychickou nemocí daný člověk trpí. Zároveň to nemocnému člověku může pomoct, protože má motivaci, proč se co nejdříve uzdravit. A další věcí je, že když mu lékaři nezakazují styk s dítětem, tak se bude cítit lépe, protože se k němu nebude přistupovat jako k nemocnému.

Jak na tyto děti bude pohlížet společnost?

Naše společnost na všechno, co není podle řádů, pohlíží přes prsty, ale musíme si uvědomovat, že to dítě nemůže za to, že jeho rodič je zavřený v ústavu. A přestože tyto děti potřebují trochu více péče, aby se smířilo s tím, že maminka nebo tatínek je někde jinde, tak je to úplně normální dítě. Mnoho lidí si myslí, že když tou nemocí trpí jeho rodič, tak jí nutně musí mít i samo dítě. Takové nemoci nejsou jako chřipka, nelze se přenést kontaktem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *