Jak pomoci miminku během prořezávání zoubků?

Prořezávání zoubků je obdobím plným dětského pláče. Je to těžká chvíle nejen pro dítě, ale i pro rodiče. Zajímá vás, kdy dochází k prořezávání zubů a jak miminku během něj ulevit? O tom bude náš dnešní článek.

Kdy nastává prořezávání dětských zoubků

První dětský zoubek se začíná prořezávat kolem 6. měsíce věku dítěte. Jsou však známy také případy dřívějšího nebo pozdějšího počátku prořezávání. Růst zoubků je záležitostí několika měsíců.

Příznaky počínajícího prořezávání zoubků

Co vám napoví, že vašemu děťátku začínají prorůstat zoubky?

  • zvýšené slintání
  • zarudlé, oteklé a teplé dásně citlivé na dotek
  • oteklá nosní sliznice
  • může se vyskytnout teplota

Jak ulevit dítěti během prořezávání zoubků

Při prořezávání zoubků nejvíce trpí dásně, z toho důvodu holduje cumlání a žvýkání chladných věcí. Pomoci jim tak můžete různými kousátky.

Kousátka jsou k dostání v různých tvarech, barvách a vyrobena z rozličných materiálů. Vaše miminko zaujmou vzhledem i příjemným materiálem. Jejich dásním bude příjemné třeba silikonové kousátko nebo to z přírodního kaučuku. Jsou navržena tak, aby zklidnila dásně vašeho miminka, které jsou podrážděné právě prořezáváním zubů. Musí být bezpečné, aby nijak neporanily dětskou pusinku a zároveň odolaly prvním zoubkům. Samozřejmostí je zdravotně nezávadný materiál.

Některé typy kousátek jsou vyráběny jako kousátko-chrastítko. Na trhu jsou také k dostání dárkové sady obsahující kousátko.

Když se zoubky prořežou

Když se zoubky prořežou, nezapomeňte svému děťátku pořídit „první kartáček“ s měkkými štětinami ve tvaru hračky.

Věřte, že spatřit první prořezaný zoubek je obrovská radost, i když vykoupená obrovským množstvím neprobděných nocí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *