Kočárek, nebo nosítko?

Je to věčný souboj dvou nesmiřitelných rivalů – a za oba by dali skalní příznivci ruku do ohně. Kočárek a nosítko – která varianta je lepší pro vás a vaše dítě? A s čím se lépe cestuje? Obojí má své pro i proti!

Proč si (ne)pořídit kočárek?

Dětské kočárky jsou ideální na dlouhé procházky. Pokud máte v plánu urazit delší vzdálenost, pak je „kočík“ nejkomfortnější volbou. A i když si pořídíte robustnější a těžší model, bude pro vás tlačení méně namáhavé než nošení dítěte. Pro rodiče, které trápí bolesti zad, v podstatě ani neexistuje jiná možnost.

Další výhody pak souvisí se specifickými vlastnostmi jednotlivých modelů. Některé kočárky je možné používat i jako autosedačku, jiné zase umožňují poměrně pohodlné tlačení i v náročnějším terénu. A bez ohledu na to, jaký typ zvolíte, ho využijete i ve smyslu mobilní dětské postýlky – dítko si v něm může kdykoliv schrupnout, a vy se zatím můžete věnovat něčemu jinému.

Nicméně jsou i situace, kdy je kočárek krajně nepraktický. Někdy vám může vadit, že ve složeném stavu zabírá spoustu místa, jindy se vám s ním nechce prodírat davem lidí. A pokud se pohybujete v diametrálně odlišných prostředích (město×příroda), budete potřebovat dva různé typy.

Co se týče cestování letadlem, kočárek je zkrátka zavazadlo navíc. Jsou-li jeho rozměry větší, než jsou povolené parametry pro kabinové zavazadlo, přepravuje se v zavazadlovém prostoru.

Proč si (ne)pořídit nosítko?

Většina dětí nošení miluje (ovšem pozor – některé se v něm naopak neskutečně nudí). V nosítku se okamžitě uklidní, přestanou plakat – a jsou v těsném kontaktu s rodičem. Bezesporu jde o jedinečnou příležitost, jak v útlém věku budovat silné pouto i během cestování. Prakticky všechny kvalitní nosítka jsou navíc uzpůsobena pro „kojení za pochodu“.

Mít nosítko po ruce se hodí i v případě, že je dítě větší a kus cesty ujde pěšky. Jakmile se unaví, jednoduše ho vezmete na záda a pokračujete. Problém může nastat v případě delší trasy – přenášení těžšího dítěte je fyzicky náročné a ne každý rodič ho zvládne. I proto je důležité zvolit komfortní model s polstrovanými popruhy.

Resumé? Pořiďte si obojí!

Kočárky i nosítka nabízí jedinečné výhody. Proto se vyplatí mít po ruce obě varianty a podle potřeby je střídat. Takové řešení sice vyjde dráž než pořízení jen jedné z věcí, ale vyhnete se tím mnoha nepříjemným situacím. Navíc můžete obojí výhodně prodat – po použitých kočárcích i nosítkách je velká sháňka.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *