Období vzdoru začíná už u kojence

Každý si myslí, že období vzdoru u dětí probíhá v pubertě, ovšem doopravdy k němu dochází mnohem dříve, mluvíme o období kojence, kdy je to opravdový vzdor a přestože si to mnozí rodiče neuvědomují, procházejí tím všechny děti a to téměř ve stejné míře.

Ne, já sám

První krůčky období vzdoru začínají, když chcete dítěti něco ukázat, aby vědělo, jak se to dělá a ono místo toho začne řvát já sám. Samozřejmě, že když tohle na vás řve vaše roztomilé malé děťátko, tak to vůbec nevidíte jako vzdor, ale naopak jako snahu. Pravdou je, že to jen začátek, který není natolik nepříjemný, naopak mnozí rodiče se rádi zasmějí nad tím, co to jejich vynalézavé miminko napadne a co udělá, když neví, jak se to má dělat.

Ta hračka je moje, jen moje

Dalším krokem je lakomost. Mnoho malých dětí nechtějí půjčovat své věci, nejčastěji jde o hračky jiným dětem. A právě tento aspekt už vidíme, jako lehký vzdor, neboť začneme dítěti vysvětlovat, že by se mělo rozdělit, protože ten kamarád mu také půjčí svou hračku a zkoušíme podobné argumenty, ovšem někdy to končí tak, že dítě propadne v hysterický pláč a začne se vztekat anebo dokonce svou kamarádku či kamaráda napadne. To už je ten správný vzdor, který si neuvědomujeme.

Moje dítě je vychované

Spousta maminek chodí se svými ratolestmi někam na hřiště, kde se právě potkávají s jinými dětmi, a když vidí nějaké dítě, které se pere o hračku, hystericky pláče anebo dokonce ublíží svému kamarádovi, tak často si myslí, že je dítě nevychované. Ovšem podle odborníků to není příčina nevychovanosti, ale naopak vysvětlují to jako období vzdoru. Tohle období je pro dítě důležité, protože se buduje jeho povaha a první vlastní názory.

Test na rodiče

Kromě toho, že tohle období využívají děti pro rozvíjení sama sebe, tak jim to slouží jako malý test jejich rodičů. Testují tak stabilitu rodičů a to co si mohou dovolit. V případě, že rodič začne řvát a rozdávat tresty a podobně, pak stabilní není. Stabilita pro děti znamená důvěryhodnost, a proto byste podle odborníků v období vzdoru měli být trpělivými rodiči a snažit se dítěti vše v klidu vysvětlit, zvýšit hlas není nutné, a pokud přece ano, tak jen ve vyhrocených situacích, protože když budete v tomto období ke svému dítěti chápaví, pak budete mít lepší vztah.

Pozorujte, jestli pozoruje

Na druhou stranu je spousta chytrých dětí, které to jen zkoušejí a pozorují rodiče, co jsou ochotní jim tolerovat, v tomto případě byste měli zakročit a nenechat dítě překročit jistou mez. Někdy je to sice obtížné poznat, ale když budete své dítě pozorovat, tak na to jistě přijdete, protože rodiče často a jednoduše odhalí, když to na ně děti jen zkouší a kdy je to doopravdy.

Období vzdoru není jen puberta, naopak tohle období přichází mnohem dříve, věděli jste to?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *