Když se vaše dítě poprvé zklame v lásce

By: National Assembly for Wales

Asi každému z nás se stane to, že se v lásce zklame… Musíme být silní a tuto situaci zdolat, jenže co když se to stane našim dětem? Nic je nebaví, nevíme, jak je zabavit… Vezme nás to za srdce mnohem více, protože samozřejmě neradi vidíme to, že se naše dítě trápí a je nešťastné.

Zamilovaní ve školce

Láska dětí začíná již ve školce. Vzpomeňme si na to, když jsme se poprvé zamilovali my sami. Bylo to už ve školce, nebo až ve škole? Tyto lásky jsou snad těmi nejkrásnějšími. Jsou nevinné a nikomu neubližují. Horší to je potom tehdy, když se zamilujeme skutečně a nejhorší je, když přijde zklamání. Jak ho svým dětem co nejvíce ušetřit?

Pokud dítě za vámi přijde proto, abyste jej podpořili a utěšili, určitě mu nevykládejte to, že takových zklamání ještě přijde. Toto je věc, kterou vaše dítě určitě slyšet nechce a která jej jistě neuspokojí. Raději by slyšelo to, že na něj čeká někde někdo lepší. A skutečně na to časem přijde. Vysvětlete mu, že ta pravá láska, kterou může čekat, ještě vyčkává na pozdější dobu. Že se stoprocentně najde někdo, kdo vaše dítě udělá šťastným a kdo je mnohem lepší než ten, který jej opustil. Láska není věčná a to asi každý z nás poznal na vlastní kůži.

Dětská duše je citlivá a i když vy třeba můžete mít pocit ten, že nemůže být vaše dítě až tak zamilované, ono to vnímá jinak. Vyhněte se jakémukoliv vysmívání a prezentování na rodinných oslavách, nebo před kamarádkami to, jak se vaše dítě zamilovalo a zklamalo. Buďte maximální oporou, protože pokud je byť v nízkém věku vaše dítě zamilované a zklamané, nese to stejně špatně, jako vy, jako dospělý a vy také nechcete poslouchat směšné poznámky na vaší adresu, ale co si přejete je to, aby vás někdo podržel. Chovejte se ke svým dětem tak, jak byste si přáli, aby se okolí chovalo k vám, kdybyste byli v jeho kůži. Každý z  nás je jinak citlivý a každý to neseme jinak, ale obecně platí to, že všichni potřebujeme podpořit.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *