Podpora hrubé motoriky

Děťátka se nevyvíjí přesně podle tabulek. Každé začíná chodit, běhat o něco dříve nebo o něco později. Jakmile se k významné události dopracujete, choďte s děťátkem na delší procházky do přírody, aby mělo co nejdříve možnost zvykat si na různé povrchy, nejen na linoleum nebo koberec v bytě.

PublicDomainPictures / Pixabay

Přichází zima, pokud se poštěstí a napadne alespoň trocha sněhu na pár dní, vyrazte s kočárem do přírody. Dítko nechte chvíli ťapat po sněhu, bude se mu to určitě líbit. Má-li dítko staršího sourozence, bude působit jako hnací motor, mladší dítě se mu bude chtít v rychlosti vyrovnat. Můžete s sebou vzít i boby, na kterých dítě bude muset držet rovnováhu.

Na léto dítěti kupte hračky, které může tahat za sebou nebo je tlačit po hřišti. Různá velká auta, odrážedla, pro holčičky kočárek. Dítě tak bude mít pocit, že s ním stále někdo jde – má se o co opírat a bude pro něj mnohem snazší začít samo chodit.

Podpora jemné motoriky

Podporou jemné motoriky připravujete děti na správné držení psacích pomůcek. Je dokázáno, že jak rozvinutá je jemná motorika Vašeho dítěte, tak dobře dokáže ovládat svůj jazýček přimluvení. Pokud tedy vývoj prstů zaostává, dítku se mnohem hůř vyslovuje a je nešikovné. Můžete si hrát na „zdravení všech prstů“. Pointou je, že se palec pravé ruky postupně dotýká zbylých prstů na ruce.

To stejné zkoušejte s levou rukou. Nakonec s oběma rukama najednou. Dál můžete dítku ve stínu lampy ukazovat různá zvířátka, například kozu vztyčením ukazováčku a malíčku. Dítě bude lákat obrázky opakovat a ukazovat dalším lidem, co se naučilo. Dítě může zkoušet ukázat ve stínu také brýle spojením obou palců a ukazováčků. Jemnou motoriku v nejnižším věku lze trénovat koulením míčku celou dlaní po zemi nebo po stole.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *