Těhotenství a otékání nohou

Těhotenství a otékání nohou

Ať už jste drobounkou ženou, která nezná nateklé a těžké nohy, nebo jste se s otékáním nohou z nějakého důvodu setkala, připravte se na to, že v těhotenství se této nepříjemnosti nevyhne téměř žádná z žen.

Autor obrázku: chispita_666

Proč nohy otékají

Důvodů je více, jedním z nich je, že stoupne hmotnost těhotné o 15% původní váhy. Nohy můžou začít bolet, těžknou a žena se cítí unavená, s koulí na noze. Tady ženy, které zatím neměly potíže s nohami zjišťují, jak nepříjemně se cítí ti, kdo tyhle stavy znají velmi dobře. Otoky vznikají i díky hormonálním změnám – změny způsobují menší odolnost žilní stěny vůči tlaku krve.

Roli hraje i tlak, který způsobuje zvětšená děloha na dolní dutou žílu, která vede krev z dolních končetin zpět do srdce. To, že se krev hůře vrací z končetin do srdce ovlivňuje tvrobu otoků. Možná bude překvapivé, že svůj podíl sehrává i častá zácpa, nebo špatně zvolená obuv. Ikdyž se těhotným často doporučuje pohodlná obuv bez vysokých podpatků, najde se hodně žen, které volí nevyhovující boty. Nevhodné je i dlouhé stání na místě.

Udělejte si pohodlí

Ulevit unaveným nohám není vůbec složité. Minimum je podložit si nohy nízkou stoličkou, nebo nějakou krabicí. Pokud si můžete lehnout, dejte kolena a kotníky výš než pánev. Nevyhýbejte se pohybu, vyhovující je chůze, plavání, cvičit nohama bez nadměrné zátěže.

Těhotenství týden po týdnu na Bumima.cz

Pokud máte sedavé zaměstnání, dělejte si přestávky s chůzí. Noste zdravotní, klidně přímo zdravotnickou obuv, ať nemáte otlaky. Pomoci může i promazávání nohou po koupeli. Nenoste těsné prádlo, které škrtí v tříslech a podkolení. Pokud máte otoky v chladnějších měsících, můžete využít podpůrné elastické punčochové kalhoty. Ovlivní příznivě žilní řečiště v oblasti třísel a podbřišku.

Autor obrázku: Raelene Gutierrez

Snažte se problémům předejít

V posledním trimestru mají otoky 2/3 žen. Největší jsou večer, v noci dochází ke zmenšení. Pokud nejsou způsobeny nemocí, jsou sice nepříjemné, ale nejsou nebezpečné. Předejít velkým otokům můžete díky častému odpočinku během dne, podkládáním nohou, střídáním teplé a studené koupele, menším solením a dobrým pitným režimem.

EPH gestóza

V posledních týdnech se může stát, že těhotná trpí EPH gestózou, která se projevuje vysokým tlakem, bílkovinou v moči, otoky. Pokud by nebyla léčena, může dojít ke křečím a ukončení těhotenství císařským řezem.  Proto pokud vám nohy otékají, vždy informujte svého gynekologa. Včasné podchycení nemoci zajistí, že těhotná dostane šanci donosit miminko do termínu porodu s dietou a klidem na lůžku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *