Co když doma máme příliš chytré dítě?

By: Phil Roeder

Chytré dítě je snem asi každého z nás. Kdo by si nepřál mít dítě, kterému to až moc pálí? Většina z nás nutí své děti, aby se učily a byly ve škole chytré a snem snad každého z nás, je to, aby učení jejich dítě zvládalo levou zadní. Co když najednou zjistíte, že máte doma malého genia?

Vidíte, že se naučil číst, přitom jste jej to nikdy neučila, jediné co jste mu řekla bylo to, že jste mu párkrát odpověděla na to, co je to, či ono za písmenko. Najednou vám však váš malý předškolák čte a vy jste na něj patřičně pyšná. Nutíte jej číst na návštěvách, před známými a všem pyšně ukazujete to, co vlastně to vaše dítě umí.

Takto se pak začne projevovat i ve škole. Dost možná vás také překvapí to, že zná vlajky států, kdy vy sama ani nevíte kolikrát, jestli má skutečně vaše dítě pravdu, nebo ne. Zná hlavní města států a věci, které jeho vrstevníky zatím ještě vůbec nezajímají a dost možná ani nikdy zajímat nebudou a budou se je učit pouze z povinnosti.

Každá matka touží po tom, mít doma geniální dítě, ale ruku na srdce, není to nic jednoduchého a dost často budete mít pocit, že dítě učí vás a ne vy jeho. Jednoduché není ani to, že s ním budete muset udržet krok a rozvíjet se spolu s ním. Dost možní vy sama ani nebudete jeho tempu stačit.

Ve škole to pak pro vaše dítě nebude také vůbec snadné, protože se tam bude nudit. Ostatní se budou učit věci, které váš šikula už dávno zná a tak je to pro něj látka nezáživná a nudná a bude mít pocit, že si to tam jen odsedí, protože musí.

Tady je na učiteli, jak naloží s časem, kdy se žák nudí. Bylo by dobré jej zaúkolovat a dát mu vyřešit jiné, pro ostatní již složitější věci, kterými jej pak zabaví. Je dobré se s učitelem na všem domluvit a vyhnout se tak situacím, kdy se žák ve škole bude nudit a nebude jej to tam bavit.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *